教城網誌 EdBlog

載入中…
《別了。康樂街。別鳥......》
聖芳濟書院 專題探究獎勵計劃

2008-04-10 22:59 by tr-coniefan

瀏覽:1,592

 

               

經過我地甘多次開會之後, 我地得出既結論就係以梳士巴利道為我地既目標街道。不過我地開會個陣都只不過係紙上談兵, 所以我地決定去梳士巴利道進行實地考察!

       

我地係四月五號個日去左梳士巴利道, 我地一行三個人, 又尖沙嘴半島酒店開始考察, 原途我地經過永安百貨及九龍香格里拉酒店, 再行多五分鐘我地就到達海景嘉福酒店及日航酒店。正想番轉頭, 行番番去天星碼頭個陣, 我地發覺梳士巴利道係呢個位係可以有個U turn 位番轉頭, 所以我地就上天橋過去海旁, 一路向前行, 一路我地都有影相, 行下行下, 我地就見到新世界中心, 行前多一陣, 我地已經見到香港文化中心同香港藝術館, 我地決定終點就係巴士總站。

               

行完一次梳士巴利道之後, 我地三個都發現左一d 幾特別既野。第一,

我地發現到梳士巴利道係一條無盡頭既路, 巴士總站有一個U turn, 上一段又有提到係日航酒店有一個U turn 番轉頭去番巴士總站。我覺得真係幾有趣, 事問香港有邊一條街係似一個舵圓形既路?? 仲有, 我地發覺到近巴士總站個邊既人流係多過係永安百貨以後既地方, 大家都係同一條街, 點解街頭係一個好熱鬧既地方, 人山人開, 街尾個度非常冷清呢?

        不過, 我地係之後過幾次開會個陣決定轉另一條目標街道。難得我地影左甘多相同搵到發現到梳士巴利道特別既野, 就甘樣轉目標街道實在有少少可惜可惜。

標籤: -- 檢舉

留下回應

請閣下先登入然後發表留言。